Uručene književne nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"

Uručene književne nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"

Piscu Radisavu Miliću iz Smedereva danas je u Beogradu uručena književna nagrada "Zlatna sova", a književnici Veri Priljevoj iz Novog Sada "Sovica", koje dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sred...

Piscu Radisavu Miliću iz Smedereva danas je u Beogradu uručena književna nagrada "Zlatna sova", a književnici Veri Priljevoj iz Novog Sada "Sovica", koje dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji neobjavljeni roman, odnosno knjigu za djecu.

"Zlatna sova" uručena je Miliću za roman "U krugu", koji govori o čovjeku rođenom u sirotištu, koji, želeći više, propušta važne prilike da se poveže sa porodicom i svoj životni ciklus završava natopljen osjećanjem promašenosti.

Uručenje "Zlatne sove" Radisavu Miliću

Nagrada "Sovica" uručena je Priljevoj za rukopis "Čos" koji govori o čestim problemima današnje djece, a rijetko zastupljenim u književnosti za djecu, socijalnoj raslojenosti, o stvarnim vrijednostima, društvenom aktivizmu i važnosti porodice.

Uručenje nagrade "Sovica" Veri Priljevoj

Milić je u obraćanju na svečanosti u Predstavništvu Republike Srpske istakao da pisci ne pišu zbog književnih nagrada, ali da one, ipak, predstavljaju važnu poruku da "neko o tome brine, da je nekome važo i da ima svoju misiju u savremenom svetu".

Drugonagrađeni roman je "Čak i u Huenti" književnice Nadežde Purić Jovanović iz Beograda, koja je istakla važnost ove nagrade zbog anonimnosti učesnika na konkursu za nagradu.

Uručenje plakete za drugo mjesto na konkursu "Zlatna sova" Nadeždi Purić Jovanović

Treća nagrada dodijeljena je autoru Branku Jovičiću iz Broda za rukopis "Davno ispričane priče", kojem će nagrada biti naknadno uručena.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Bojan Đenić rekao je da je ovogodišnje uručenje nagrada organizovano u Beogradu zbog specifičnih uslova pandemije virusa korona.

"Do sada je praksa bila da se te nagrade dodjeljuju u prostorijama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu, ali zbog ove vanredne situacije smo to upriličili danas ovdje u Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu", rekao je Đenić.

On je najavio da će nagrađena djela izađi iz štampe već sredinom septembra ili najkasnije početkom oktobra, a umjesto na Banjalučkom sajmu knjiga, koji je otkazan zbog epidemije, biće promovisane na "mini sajmu" u knjižarama Zavoda.

"Pokušaćemo i da u što skorije vrijeme ova nagrađena djela, jer su autori uglavnom iz Srbije, obezbijedimo da se nađu i u knjižarama širom Srbije", rekao je Đenić.

Nagrada "Zlatna sova" podrazumijeva plaketu za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana.

Druga nagrada - objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana, a treća nagrada objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, autorsku naknadu od 1.000 KM i 20 primjeraka romana.

Nagradu "Sovica" čini plaketa, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, autorska naknadu u iznosu od 1.000 KM, te 20 primjeraka objavljenog djela.

Slične vijesti