Usaglašen plan reformskih aktivnosti u 2021. godini

Usaglašen plan reformskih aktivnosti u 2021. godini

"Dalje razvijanje nastavnih programa, inoviranje nastavnih planova sa fokusom na optimalno sedmično opterećenje učenika, inoviranje školskih udžbenika, te reforma gimnazija biće u fokusu reformskog t...

"Dalje razvijanje nastavnih programa, inoviranje nastavnih planova sa fokusom na optimalno sedmično opterećenje učenika, inoviranje školskih udžbenika, te reforma gimnazija biće u fokusu reformskog tima u narednoj godini“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić nakon današnjeg sastanka koji je okupio sve subjekte uključene u reformu obrazovnog sistema.

Sastanak je održan u prostorijama Ministarstva sa predstavnicima Republičkog pedagoškog zavoda, Zavoda za obrazovanje odraslih, Zavoda  za udžbenike i anstavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, članovima Ekspertskog tima i članovima Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Tokom ovog sastanka sumirano je urađeno u ovoj godini i usaglašen plan realizacije aktivnosti na reformi predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u narednoj godini.

Najavila je izradu Strategije razvoja predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja od 2022. do 2030. godine u čiju izradu će biti uključeni svi relevantni subjekti i pozvala sve stručnjake da se uključe u izradu ovog važnog dokumenta.

„Sama reforma obrazovanja nalaže kroz slogan „Nova škola za novo doba“ da imamo srećnu i zadovoljnu djecu te da škola bude sigurno mjesto u kojem će sticati primjenjiva znanja“, rekla je ministar Natalija Trivić i čestitala  svim prosvjetnim radnicima što su uspješno priveli kraju prvo polugodište školske godine.

Osvrćući se na godinu na izmaku, podsjetila je da je u ovoj godini mijenjana  zakonska regulativa u skladu sa reformskim pravcima kako bi se osigurala njihova primjenjivost.

„Na taj način omogućili smo besplatno predškolsko vaspitanje i obrazovanje djeci bez roditeljskog staranja i djeci sa smetnjama u razvoju, te omogućili da se u školskim objektima prošire kapaciteti za potrebe predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Izradili smo priručnike za vaspitače i roditelje čiji je cilj unapređenje partnerstva sa porodicom kao i podrška roditeljima djece sa smetnjama u razvoju“, rekla je ministar Natalija Trivić osvrćući se na realizovano.

U oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja, podsjetila je ministar Natalija Trivić, izvršena je digitalizacija, donesena su 23 nova nastavna programa, šest programa fakultativne nastave, 13 programa dodatne nastave, te brojni priručnici i pravilnici, među kojima i smjernice za stimulativno uređenje prostora predškolskih ustanova i osnovnih škola, kao i pravilnici o standardima kvaliteta udžbenika.

U oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja, podsjetila je ministar Natalija Trivić,  imamo kontinuiranu saradnju sa privrednom zajednicom, upisne politike realizovane su u skladu sa potrebama tržišta rada, obezbijeđene su stipendije za oko 600 učenika deficitarnih zanimanja i troškovi prevoza, završeni su standardi za 102 zanimanja u Republici Srpskoj i u skladu s tim Republički pedagoški zavod  je razvio nove programe za prvi razred srednjih stručnih i tehničkih škola.

„Zakonski smo definisali da učenici srednjih stručnih škola imaju minimalno 25 odsto praktične nastave kod poslodavca kako bi stekli važne kompetencije i vještine potrebne za buduće zaposlenje.  Sigurna sam da ćemo sa opremanjem kabineta praktične nastave u srednjim školama i tehničkih kabineta u osnovnim školama iskoračiti u sticanju praktičnih znanja“, rekla je ministar Natalija Trivić.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je ovaj zavod cijelu godinu radio sa timom od 30 stručnih timova na reformi obrazovanja, te da su zadovoljni da se od početka ove godine mnoge stvari primjenjuju.

„Više od 1000 učenika se opredijelilo za neki od oblika fakultativne nastave što dokazuje da djecu interesuju predmeti koje nisu u redovnom nastavnom procesu. Čeka nas u narednoj godinu veliki posao na reformi gimnazija i iskoristio bih ovu priliku da čestitam učenicima banjalučke Gimnazije uspjeh na Olimpijadi Metropola. To je dokaz da u Republici Srpskoj postoje učenici koji žele, mogu i hoće, a institucije su tu da stvaraju uslove“, rekao je Damjanović.

Direktor Zavoda za udžbenike i anstavna sredstva Istočno novo Sarajevo Bojan Đenić rekao je da će Zavod uraditi analizu  i reviziju svih udžbenika za osnovne škole u kordinaciji sa autorima a na osnovu standarda kvaliteta udžbenika kako bi usaglasili šta se može inovirati i poboljšati a u sve u smislu smanjenja težine đačke torbe.

“Zavod je uspješno sproveo proces digitalizacije određenih udžbenika i dogovorili smo da za sljedeću školsku godinu odradimo digitalizaciju sadržaja udžbenika prve trijade. Time bi  olakšali da najmlađi učenici ne moraju sve udžbenike da nose u škole već da koriste onlajn sadržaj”, rekao je Đenić.

Član Ekspertskog tima za reformu obrazovanja i profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci Saša Petković izrazio je zadovoljstvo upečatljivim rezultatima reforme koji su vidljivi u 2020. godini.

Naglasio je nužnost uvođenja preduzetničkog obrazovanja u većini škola. „Preduzetništvo  treba da bude jedna od budućih opcija svih mladih ljudi, a ne samo da se prilagođavamo poslodavcima na tržištu rada. To će zahtjevati veliki posao i rad na promjeni kulture odnosno paradigme, jer smo odrasli u drugom sistemu i živjeli smo u sistemu nekoliko decenije u kojem se preduzetništvo nije uopšte cijenilo”, rekao je Petković.

Član Ekspertskog tima i dekan Filozofskog fakuleta Univerziteta u Banjoj Luci Srđan Dušanić rekao je da je impozantno  koliko je urađeno na reformi nastavnih planova i programa. 

„Udžbenici su često preobimni i zasićeni nebitnim informacijama, a znanje nije zasnovano na obimu informacija već je suština na koji način sa njima raspolažemo. Zato se planira inoviranje i reforma udžbenika”, rekao je Srđan Dušanić i izrazio zadovoljstvo što će u narednom periodu fokus biti na uspostavljanju jasnijeg sistema stručnog usavršavanja vaspitno-obrazovnih radnika na svim novima obrazovanja sa novim procedurama njihovog napredovanja.

Izvor:Vlada RS

Slične vijesti