Zavod za udžbenike uspješno predstavio 10 novih knjiga na 64. Sajmu knjiga u Beogradu

Zavod za udžbenike uspješno predstavio 10 novih knjiga na 64. Sajmu knjiga u Beogradu

Beogradski susret  Kočića i Andrića U utorak, 22. oktobra 2019. godine na  štandu Republike Srpke predstavljene su knjige Andrićeva slika Bosne na razmeđu poetike i ideologije ...

Beogradski susret  Kočića i Andrića

U utorak, 22. oktobra 2019. godine na  štandu Republike Srpke predstavljene su knjige Andrićeva slika Bosne na razmeđu poetike i ideologije akademika Staniše Tutnjevića i Knjige Petra Kočića, priređivač prof. dr Duško Pevulja, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. O izdanjima su govorili akademik Ranko Popović i autori.

Akademik Tutnjević je istakao da su Andrić i Kočić iznutra poetički izuzetno vezani pisci i da je tu Kočić pravi prethodnik Ivi Andriću.

Govoreći o djelu Knjige Petra Kočića, akademik Popović je istakao da se tako sabran Kočić otkriva sa one strane koja nam se ne daje iz školskih programa.

Profesor Pevulja je istakao da se u ovoj knjizi nalazi sve ono što pripada području književne riječi koju je napisao Petar Kočić.

Regionalna geografija BiH

U srijedu 23. oktobra o knjizi Regionalna geografija BiH, pored autora prof. dr Gorana Mutabdžije, govorio je i prof. dr Dragutin Tošić sa Geografskog fakulteta u Beogradu, a promociju je vodio Dejan Kerleta, portparol Zavoda.

Recenzent prof. Tošić je rekao da je autor hrabar jer je „heterogeni prostor i heterogenu istoriju morao da pretoči u jednu knjigu“ koja predstavlja „teorijsko-metodološki iskorak u Republici Srpskoj“.

Prof. Mutabdžija je istakao da je ovo „prva knjiga ovakvog naziva koje se pojavljuje u naučnoj javnosti koja se bavi važnim pitanjima kulturno-geografskog razvoja Bosne i Hercegovine“.

Menadžment u obrazovnim institucijama

Na Štandu Republike Srpske predstavljena je i  knjiga dr Predraga Damjanovića Menadžment u obrazovnim institucijama. Pored autora o ovom djelu govorio je Goran Zmijanac, direktor Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske koji je rekao da u ovoj monografiji autor, između ostalog, jasno definiše šta je to obrazovanje odraslih.

Autor prof. Damjanović je naglasio: „Nijedna reforma obrazovanja nije sprovedena bez stručnih i kompetentnih ljudi i možemo imati i najbolje nastavne programe i najsavremenije opremljene učionice ali ključ svega je dobar nastavnik i dobar direktor“.

Promovisani romani nagrađeni „Zlatnom sovom“

U prepunoj sali „Vasko Popa“  predstavljeni su najbolji romani ovogodišnjeg konkursa „Zlatna sova“ Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo: Goran Labudović Šarlo Vetruška u danima neba, Lebreht Gašpar Neprevodivi rečnik sinonima i Šćepan Aleksić Čekajući žutu vojsku. Na ovogodišnji konkurs stiglo je 29 rukopisa i svi su ispunjavali uslove.

O romanima su govorili prof. dr Jovan Delić, predsjednik žirija i Dragana Bedov, član žirija, kao i autori drugonagrađenog i trećenagrađenog romana, dok je autor romana koji je zauzeo prvo mjesto Goran Labudović Šarlo opravdano odsustvovao. Program je vodio Dejan Kerleta, portparol Zavoda.

Roman Vetruška u danima neba je priča o braći Kiš, naročito inženjeru Jozefu Kišu, vizionaru čoveku koji žrtvuje apsolutno sve zarad dalekog cilja. Roman predstavlja univerzalnu priču o nesebičnom žrtvovanju pojedinca za kolektiv, koji najčešće takvu žrtvu i ne poštuje.

Roman Neprevodivi rečnik sinonima baziran na psihološkom i emocionalnom naboju članova porodice, prati oca koji odbacuje život mučen krivicom zbog propuštene prilike da spase sina, te kćerku koja bježi u svijet, ali ne uspijeva da pobjegne od sebe. Roman na slikovit i potresan način govori o uticaju istorije na sudbinu pojedinca i razaranje porodice, a samim tim i društva.

Roman Čekajući žutu vojsku govori o izgradnji kršle-kasarne u Bileći i njenoj vezi sa sudbinom stanovnika ovog hercegovačkog mjesta. U romanu su opisane strahote počinjene nad srpskim narodom na različite načine u 20. vijeku, a osim zločina zloglasnih šuckora, austrijskih i ustaških logora, romanom su obuhvaćene i političke presude i golootočka stradanja Srba.

Predstavljene knjige namijenjene mlađoj publici

U četvrtak, 24. Oktobra predstavljena su izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva  za djecu i mlade: „Upoznajte Gagarina najšašavijeg psa u svemiru“ autora Berislava Blagojevića i „Izbor iz poezije za djecu savremenih pisaca iz Republike Srpske koji su priredile Željka Pržulj i Marijana Mitrić sa Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

O izdanjima Zavoda za udžbenike govorio je Berislav Blagojević, ističući da je roman „Upoznajte Gagarina najšašavijeg psa u svemiru“ njegov prvi pokušaj da piše za najmlađe čitaoce. Blagojević je naveo da je knjiga ilustrovana sjajnim islustracijama koje odlično dočaravaju priču, o čemu svjedoče pozitivne reakcije najmlađić čitaoca i njihovih roditelja.

Blagojević smatra da se knjigom „Izbor iz poezije za djecu savremenih pisaca iz Republike Srpske“, najmalđi čitaoci mogu upoznati i zainteresovati za djela poznatih autora kao što su: Stanko Rakita, Duško Trifunović, Predrag Bjelošević, Rajko Petrov Nogo, Zoran Kostić, Ranko Risojević i mnogi drugi.

Sovica promovisana u sali „Dobrica Erić“

U prepunoj sali za promocije „Dobrica Erić“ promovisan je roman za djecu i mlade Vladimira Kalamande „ Nije Instagram guma na biciklu“.  Pored autora o ovom djelu govorila je profesor Sanja Štrbac iz zemunkse gimnazije a Dejan Kerleta prenio je mišljenje žirija zbog čega je upravo ovaj roman dobio ovogodišnju nagradu „Sovica“.

Ovaj roman je napisan u dijaloškoj formi, vještom rukom autora koji poznaje i književni postupak i psihologiju savremenog djeteta. Napisan je pitkim i modernim stilom, s mnoštvom referenci na stvarnost koja nas okružuje, a govori o važnim i ozbiljnim stvarima.

U ovoj knjizi nema super junaka, bajkovitih zapleta i onostranih čudesa, te da autor ne koristi fantastiku, već na inteligentan način uklapa elemente stvarnog života da bi ispričao priču o bratu i sestri koji pokušavaju preko društvenih mreža da pomire rastavljene roditelje.

Ovo je roman koji će današnja djeca sasvim sigurno rado čitati, identifikovati se sa njegovim junacima i kroz njih sa ljudskim i ozbiljnim vrijednostima – poruka je kojom je završena promocija ovog romana na sajmu u Beogradu.

Izvor: Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji

Slične vijesti