Završen sajam knjiga u Banjoj Luci

Završen sajam knjiga u Banjoj Luci

Javno preduzeće „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo na završenom sajmu knjiga u Banjoj Luci predstavilo je svoju izdavačku produkciju.

Izložena je bogata produkcija udžbenika za osnovnu školu i srednje škole, univerzitetskih izdanja i stručne literature te izdanja za djecu. Zavod je osnovan 4. septembra 1992. godine, prije 32 godine i dugi niz godina izlaže na sajmu u Banjoj Luci.

Ove godine, pored predstavljanja djela i prodaje istih, održane su i promocije određenih izdanja te dodijeljene nagrade Zlatna sova i Sovica za 2024. godinu.

U prisustvu ministra prosvjete i kulture 19. 9. 2024. godine dodijeljene su nagrade za najbolji neobjavljeni roman i najbolju neobjavljenu knjigu za djecu. Ovim Zavodova edicija Zlatna sova broji 36 romana, a Sovica 7 knjiga za djecu.

Žiri za dodjelu nagrade „Zlatna sova“ za najbolji neobjavljeni roman u 2024. godini, u sastavu Predrag Petrović (predsjednik), Dragana Bedov i Igor Simanović, donio je jednoglasnu odluku o nagrađenim rukopisima:

  1. Prvu nagradu dobio je rukopis Savršeno normalan čovek, šifra: Snop.
    Autor rukopisa je Radojko Lako Veselinović iz Užica
  2. Drugu nagradu dobio je rukopis Andrak, šifra: Sedam puta tri.
    Autor rukopisa je Mihajlo Orlović iz Banje Luke
  3. Treću nagradu dobio je rukopis Tremor, šifra: Lisabon.
    Autor rukopisa je Ivan Novčić iz Kraljeva

Književna nagrada izdavačke kuće JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, pod imenom „Zlatna sova“, obuhvata plaketu (povelju) za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000,00 KM i 20 primjeraka romana.

Druga nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, autorsku naknadu od 2.000,00 KM i 20 primjeraka romana.

Treća nagrada obuhvata objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, autorsku naknadu od 1.000,00 KM i 20 primjeraka romana.

Žiri u sastavu Aleksandra Čvorović, Tode Nikoletić i Zorana Opačić (predsjednik žirija) jednoglasnom odlukom za najbolji rukopis proglasio je rukopis SPAJALICA, ŠEST SJEMENA I PERO. Roman o unutrašnjem odrastanju, autora pod šifrom „Lu koja je srela Žbu“. Komisija Zavoda otvorila je koverte sa šifrom i utvrdila da je autor rukopisa Jelena Kalajdžija iz Bijeljine.

Da podsjetimo, književna nagrada izdavačke kuće JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ a. d. Istočno Novo Sarajevo, pod imenom „Sovica“, obuhvata plaketu (povelju) za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu u iznosu od 3.000,00 KM i 20 primjeraka knjige.

Dodjela nagrade je takođe u septembru.

Na ceremoniji dodjele nagrada istaknut je značaj ovih aktivnosti koje Zavod sprovodi dugi niz godina i čime nastoji da doprinese jačanju kulturne scene Republike Srpske te da afirmiše autore. Zavod je javno preduzeće koje je osnovano za izdavanje udžbenika, ali iz društvene odgovornosti i obaveze izdvaja značajna finansijska sredstva za ove dvije nagrade. Godišnje se izdvoji oko 30.000 KM za sprovođenje ovih konkursa.

Dana 20. 9. 2024. godine održana je radionica sa mališanima iz Vrtića „Anđelak“ na kojoj je predstavljena knjiga „Putovanje kroz datume“. U radionici su učestvovali autori Jelena i Marija Vasić te ilustratori i grafičari Srđan Salat i Dragan Tošić. Mališanima je predstavljeno kako nastaje jedna knjiga te ukazano na značaj obilježavanja datuma na jedan način pristupačan tom uzrastu i, između ostalog, ukazano je i na važnost održavanja lične higijene, pranja ruku i šta su to bakterije i virusi.

Istog dana održana je promocija knjige „Kako sam zamalo postao pesnik“ Sonje Arsić Vukomanović na kojoj su govorile prof. dr Sanja Macura i Jelena Kojović Tepić. Ovaj roman govori o mladom junaku koji treba da napuni četrnaest godina, a  pisanjem pokušava da razriješi problem koji mu onemogućava uklapanje u vršnjačku, školsku i porodičnu sredinu. Naime, mladom junaku Đorđu dijagnostikovan je ADHD, poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću, jedan od čestih razvojnih neuroloških poremećaja u djetinjstvu. To utiče na njegovo ponašanje: on ima minimalnu pažnju i koncentraciju, nalazi se u stanju koje opisuje kao neprekidnu dosadu, koje razrješava nestašlucima i ometanjem nastave. To umnogome utiče na njegove međuljudske odnose. Bivanje u njegovom društvu neprekidni je izvor stresa za njegove roditelje i nastavnike a njegov vršnjački krug je maksimalno sužen. Ovaj roman je oblikovan u formi dnevničkih zapisa i uspio je da zainteresuje učenike JU OŠ „Branko Ćopić“ iz Banje Luke, koji su bili prisutni na promociji i koji su izuzetno zainteresovani bili za priču i situacije u kojima se našao njihov vršnjak Đorđe.

Zavod je ovogodišnji dobitnik sajamske nagrade. Naime, Zavodu je dodijeljena nagrada „Stuplje“ za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti za knjigu „Utemeljivači Republike Srpske na prelazu iz XIX u XX vek“, autora Jovana B Dušanića. Riječ je o značajnom izdanju koje prikazuje prelomni period Srba Bosne i Hercegovine, borbu Srba za crkvenoškolsku automomiju, za svoj kulturni identitet i u tim naporima Dušanić vidi temelje Republike Srpske.

Slične vijesti